Pesë sendet më të pista në shtëpi që kanë shumë bakterie

Disa sende në shtëpinë tonë përdoren shumë shpesh, si peshqirët dhe për këtë arsye përmbajnë shumë më tepër bakterie.
Këto janë pesë sendet më të pista në shtëpi dhe përmbajnë më shumë baktere se një tualet.
1. Dërrasë prerëse
Sipas mikrobiologut Charles Gerba, dërrasa mesatare e prerjes përmban 200 herë më shumë baktere sesa një guaskë tualeti. Është akoma më problematike që e përdorim për gatimin dhe prerjen e llojeve të ndryshme të mishit. Prandaj, duhet pastruar dhe dezinfektuar rregullisht dhe mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është ta vendosni në lavatriçe.
2. Pastroni rrobat
Të brendshmet mund të transmetohen nga 100 milionë baktere, duke përfshirë E.coli, të cilat mund të transferohen në një makinë larëse përmes rrobave dhe mund të kontaminojnë veshje të tjera. Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë që të dezinfektoni lavatriçen tuaj të paktën një herë në muaj, duke përdorur zbardhues. Përveç kësaj, ju duhet të dezinfektoni shportat e rrobave.
3. Telefoni celular
Telefoni është 10 herë më i ndotur se guaska e tualetit. Mikrobet mblidhen në celular gjatë gjithë kohës dhe shumë njerëz i mbajnë telefonat e tyre në tualet. E gjithë kjo çon në grumbullimin e shumë baktereve dhe mikrobeve në celularët.
Shumë njerëz harrojnë se celulari duhet të pastrohet rregullisht, por kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme. Zvogëloni ekspozimin ndaj mikrobeve, duke pastruar ekranet elektronike me peceta ose një leckë të lagur e të butë. Përveç kësaj, përpiquni të shmangni marrjen e celularit në tualet.
4. Qilim
Bakteret i duan qelizat e vdekura të lëkurës. Duke marrë parasysh që një person mesatar humbet rreth 1.5 milion prej tyre çdo orë, tapeti juaj bëhet një strehë për bakteret. Prandaj, mijëra baktere mund të gjenden në tapet, duke përfshirë E. coli, stafilokokun dhe salmonelën. Kjo është arsyeja pse qilimat duhet të pastrohen tërësisht të paktën një herë në vit.
5. Rubineti
Ka 21 herë më shumë baktere në rubinet në banjë sesa në tualetin. Akoma më e keqe është situata me rubinetin e kuzhinës, e cila përmban 444 herë më shumë baktere se tualeti. Përveç baktereve të ndryshme, në rubinet mund të gjenden edhe kërpudha dhe myk. Rekomandohet dezinfektimi i rregullt i rubinetave për të mbrojtur veten.

Back to top button