Transportuesi më i ri i marinës amerikane vendoset për t’u trajnuar me vendet e NATO-s

Aeroplanmbajtësja më e re dhe më e avancuar e marinës amerikane u nis në dislokimin e saj të parë të martën nga Norfolk, Virxhinia, i projektuar për të vënë në lëvizje anijen në hapat e saj dhe për të ushtruar me aleatët në Amerikën e Veriut dhe Evropë.

USS Gerald Ford është aeroplanmbajtësja e parë e re e projektuar në “mbi 40 vjet”, sipas Marinës së SHBA-ve. Ndërtimi i transportuesit filloi zyrtarisht në nëntor të vitit 2009 dhe u porosit në vitin 2017 nga ish-presidenti Donald Trump, sipas një njoftimi të marinës amerikane.

Anija është aeroplanmbajtësja e parë e klasit Ford. Marina ka filluar ndërtimin e dy transportuesve të ardhshëm të klasit Ford, USS Kennedy dhe USS Enterprise.

Aeroplanmbajtësja ka teknologji të re, të avancuar, duke përfshirë “gati trefishin e sasisë së energjisë elektrike”, krahasuar me transportuesit e klasës Nimitz dhe përdor sistemin elektromagnetik të lëshimit të avionëve, ose EMALS, sipas marinës, raporton CNN

Sistemi EMALS përdor energji elektrike për të nisur aeroplanin nga anija në vend të sistemit të mëparshëm të katapultës me avull. Sistemi ushtron më pak stres mbi aeroplanin pasi ato lëshohen nga transportuesi dhe do të lejojë më pak kohë midis nisjeve, tha një zyrtar i marinës.

Transportuesi gjithashtu ka radar me bandë të dyfishtë, i cili është një sistem radari më i avancuar. Është i vetmi transportues i klasit përpara që do të ketë këtë lloj radari, tha zyrtari./21Media

Artikuj të ngjashëm

Shikoni Gjithashtu
Close
Back to top button