Si do të jetë Twitter në duart e Elon Musk?

Edhe pse Elon Musk pezulloi pjesërisht blerjen e Twitter derisa të konfirmohet se llogaritë false përfaqësojnë më pak se 5 për qind, debati vazhdon se çfarë do të ishte ky rrjet social në duart e tij.
Elon Musk, manjati i Tesla-s, u bë aksionari më i madh i rrjetit social Twitter pak javë më parë. Duke mos u kënaqur me kaq, dhe pas negociatave intensive me bordin e drejtorëve të organizatës, Musk ofroi shumën prej 44,000 milionë dollarësh për të blerë të gjithë kompaninë, përcjell portali rtv21.tv
Dhe është se për Musk blerja e këtij rrjeti social nuk është thjesht një investim. Manjati ka nisur një kryqëzatë që kërkon të mbrojë lirinë e shprehjes.
Synimi kryesor i Musk është të reformojë rregullat e komunitetit të Twitter – të cilat janë gjithnjë e më të rrepta – për të lejuar të gjithë të shprehin mendimin e tyre për çështjet që i konsiderojnë të rëndësishme pa frikën e censurës.
Pyetja është, atëherë, si do të funksiononte Twitter në duart e Musk?
Në një mesazh të shpërndarë në të njëjtin rrjet social, manjati deklaroi se “liria e shprehjes është baza për një demokraci funksionale dhe Twitter është sheshi publik dixhital ku debatohen çështje jetike për të ardhmen e njerëzimit”.
Dhe pikërisht kjo platformë është bërë vitet e fundit një lloj fushe beteje ku si politikanët e profilit të lartë ashtu edhe ndjekësit e tyre dërgojnë mesazhe, sulmojnë dhe japin opinionin e tyre për çështje me rëndësi politike përditë. Kështu, hapi i parë “që Twitter të meritojë besimin e publikut është se ai duhet të jetë politikisht neutral, që në mënyrë efektive do të thotë të shqetësojë njësoj të djathtën ekstreme dhe të majtën ekstreme,” tha manjati.
Krahas luftës së tij kundër censurës, Musk kërkon gjithashtu të sulmojë dezinformimin e pranishëm në rrjetin social dhe shkaku kryesor i të cilit është ekzistenca e llogarive false ose troll, të cilat janë përgjegjëse për përhapjen e mesazheve mashtruese në një shkallë masive dhe kontrollohen nga kompjuterët.
Manjati kërkon të luftojë këtë problem “duke i bërë algoritmet me burim të hapur për të rritur besimin, duke mposhtur spam bots dhe duke vërtetuar të gjithë njerëzit”, siç ndau ai në llogarinë e tij në Twitter. Bërja e Twitter-it një rrjet social me burim të hapur do të thotë që kushdo – që ka njohuri programimi – mund të marrë pjesë në krijimin e mjeteve dhe zgjidhjeve kolektive për problemet e aplikacionit.
Kështu, për të luftuar llogaritë e rreme, Musk shpreson të ketë ndihmën e zhvilluesve në mbarë botën dhe një sistem të vërtetë të vërtetimit të përdoruesve. Megjithatë, kjo çështje e llogarive të rreme ka tronditur procesin e blerjes së kompanisë. Ditët e fundit, manjati njoftoi pezullimin e pjesshëm të procesit të blerjes në Twitter derisa të konfirmohet se “llogaritë e rreme/spam përfaqësojnë më pak se 5 për qind të përdoruesve”.
Problemi i llogarive false shkon aq thellë në rrjetin social saqë që nga viti 2017 kompania nuk ka mundur të verifikojë se sa prej këtyre profileve qarkullojnë në rrjetin e saj. Me fjalë të tjera, Twitter nuk mund të japë një numër të saktë, aq më pak garanci apo përqindje, për numrin ekzistues të këtyre llojeve të llogarive, që përbëjnë një nga problemet kryesore të Twitter për Musk. Megjithatë, nëse manjati dëshiron të tërheqë plotësisht ofertën e blerjes, do të duhet të paguajë një gjobë prej 2000 milionë dollarësh. Gjithashtu spekulohet se kjo është një strategji negocimi që do t’i mundësonte Musk-ut të kërkonte një çmim më të ulët për kompaninë.Në çështjet administrative ka edhe reforma të planifikuara.
Manjati njoftoi se bordi i drejtorëve të kompanisë nuk do të marrë asnjë rrogë dhe se, përveç kësaj, ai planifikon të heqë rrjetin social nga tregjet financiare të Wall Street , një vendim që u duartrokit nga Jack Dorsey, bashkëthemelues i Twitter.
“Të kthesh atë nga Wall Street është hapi i parë i duhur,” tha Dorsey, i cili vazhdoi të deklarojë se “Elon është e vetmja zgjidhje që besoj”.
Përveç kësaj, manjati deklaroi se ai mund të paguante për përdorimin e aplikacionit. “Twitter do të jetë gjithmonë falas për përdoruesit e rastësishëm, por mund të ketë një kosto të vogël për përdoruesit e biznesit/qeveritar”, tha ai. Në këtë mënyrë, Musk kërkon të ripozicionojë një rrjet social që ai e konsideron të harruar nga sektorët komercialë, të cilët shpesh kanë frikë të promovojnë produktet e tyre në një platformë ku mund të shpërndahen mesazhe shumë të diskutueshme./21Media

Back to top button